Meld u aan voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief

To be informed about our news, discover
in preview our last novelties
and the last esthetic trends

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

  • Home >
  • DE BESTE MANIEREN OM PUISTJES EN HUID MET NEIGING TOT ACNE TE VERZORGEN

DE BESTE MANIEREN OM PUISTJES EN HUID MET NEIGING TOT ACNE TE VERZORGEN

De verzorging van puistjes en huid met neiging tot acne moet op de juiste manier aangepakt worden met de juiste middelen. Ook vraag je best hulp aan een expert. In dit artikel lees je er meer over.

18_0926_Salicylic_Acid_INTL

Er is een verschil tussen acne en puistjes, hoewel ze vaak als synoniem gebruikt worden. Puistjes, maar bijvoorbeeld ook mee-eters, zijn tekenen van huid met neiging tot acne, een huidprobleem dat niet alleen tieners maar ook volwassenen treft. Hoe kom je van puistjes af, is dan ook een veel gestelde vraag bij verschillende leeftijdsgroepen.
Er zijn verschillende soorten acne, denk hierbij bijvoorbeeld aan:
•    Cystische acne
•    Mee-eters op de T-zone
•    Acne naar aanleiding van ontstekingen en ontstoppingen

De verzorging hiervan kan variëren van een acnepeeling, thuis voldoende exfoliëren tot andere middelen om puistjes tegen te gaan. Van een medische zalf tegen puistjes tot specifieke huidverzorging. Puisten uitdrukken, zoals elke dermatoloog zal beamen, laat je beter over aan professionals om littekens te voorkomen. 

In dit artikel gaan we dieper in op het verzorgen en voorkomen van huid met neiging tot acne. Niet elk soort acne is namelijk hetzelfde. Voor kleine, rode papels heb je bijvoorbeeld een andere anti-acnecrème of tip tegen acne nodig dan voor het verzorgen van een ontstoken pustel.

WAT IS ACNE PRECIES?

Er bestaan verschillende vormen van acne die hieronder worden toegelicht.

CYSTISCHE ACNE

Cysten (ook wel onderhuidse puisten genoemd) zijn harde, pijnlijke ontstekingen die diep in de huid ontwikkelen en uiteindelijk genezen (je lichaam resorbeert na verloop van tijd namelijk de infectie), maar die gedurende een aantal weken een pijnlijk bultje kunnen vormen. Wat je ook doet, druk de puisten niet uit. Het kan pijnlijk aanvoelen, maar de pukkel hoort simpelweg niet via het oppervlak naar buiten te komen. Forceer je het wel dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een litteken die maanden blijft.
Wil je snel van je puistjes af? Dan kun je een afspraak maken bij de dermatoloog voor een cortisone-injectie in de cyste, waarna die na een paar dagen verdwijnt.

WITTE PUKKELTJES

In het Engels worden deze ook wel whiteheads genoemd of gesloten comedonen. Het zijn kleine, verstopte bultjes onder de huid die niet rood uitslaan of pijnlijk aanvoelen. Het zijn simpelweg verstopte poriën die eruitzien als witte, transparante of huidkleurige bultjes onder de huid. De pukkeltjes zijn niet geïnfecteerd waardoor agressieve acneproducten ze alleen maar kunnen verergeren door een laag verdikte dode huidcellen te vormen. Probeer liever op een andere manier de talgproductie te verminderen.

Ons advies: exfoliëren. Door dode huidcellen op het huidoppervlak te verwijderen, zullen de pukkeltjes uiteindelijk ook uitkomen en verdwijnen. Een diepe, poriereinigende gezichtsverzorging met bijvoorbeeld een acnepeeling kan ook helpen om onzuiverheden uit de poriën te krijgen. Als de poriën gereinigd zijn, werken exfoliërende producten diep in de huid om die schoon te houden.

MEE-ETERS

Mee-eters zijn grote, open poriën die talg bevatten dat door de lucht geoxideerd is. Daarom zien ze eruit als een zwart puntje. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zit er geen vuil, dode huidcellen of make-upresten in mee-eters, maar simpelweg geoxideerde talg. Het beste wat je hiertegen kunt doen, is acneproducten met salicylzuur gebruiken.
Verder kunnen producten met retinol, waaronder tretinoïnezalf voorgeschreven door de huisarts, helpen de verstopte poriën te reinigen.

PUSTELS

Pustels of puisten zijn rode, ontstoken puistjes die pus bevatten, het 'traditionele puistje'. Ze veroorzaken vaak rode of donker gekleurde littekens als je er geen zorg voor draagt. Zulke puisten uitknijpen of niet? In elk geval niet tot er een wit puntje ontstaan is. Dan kun je heel voorzichtig de geïnfecteerde pus uit het puntje drukken en die vervolgens uitdrogen met een acnezalf. Tandpasta tegen acne wordt niet aangeraden door dermatologen. Kies voor een zalf tegen puistjes op het gezicht met antiseptische en antibacteriële ingrediënten.

PAPELS

Papels zijn rode, pijnlijke puistjes die de oppervlakte niet helemaal bereiken. Ze zijn voorbij het stadium waar bacteriën ontstekingen hebben veroorzaakt, resulterend in een geïnfecteerde vlek. In het geval van papels wil je de huid verzachten in plaats van die uit te drogen. Blijf dus vooral ook weg van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals tandpasta tegen puistjes.
Het meest gekende symptoom van een papel is ontsteking en irritatie. Je droogt ze niet uit met acneproducten, maar kalmeert de ontsteking met behulp van een plaatselijke cortisonecrème (van de drogisterij) en ijskompressen. Die producten verminderen de ontsteking tot het pus het oppervlak bereikt en voorzichtig kan worden verwijderd.

Zoek naar producten met verzachtende ingrediënten zoals groene thee, witte thee, kaolienklei en zwavel. Tip: gebruik het SkinCeuticals Clarifying Clay Mask tegen puistjes.

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN ACNE?

Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van P. acnes-bacteriën, overtollige talg en dode huidcellen die de poriën verstoppen. Ook kunnen hormonen en stress puistjes veroorzaken. Vrouwen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van volwassenacne dan mannen. Men denkt dat veel gevallen van volwassenacne veroorzaakt worden door een verandering in hormoonwaarden waar veel vrouwen op verschillende momenten in hun leven mee te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende gevallen:

· Menstruatie: sommige vrouwen hebben meer pukkeltjes tijdens hun maandelijkse ongesteldheid.
·   Zwangerschap: veel zwangere vrouwen hebben tekenen van acne, met name tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.
·   Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS): een veel voorkomende aandoening die acne, gewichtstoename en de vorming van kleine cysten in de eierstok kan veroorzaken.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN ACNE?

De symptomen van acne hebben we eerder al aangehaald. Hierbij nog een opsomming van herkenbare, zichtbare symptomen van acne:
•   Cysten
•    Witte pukkeltjes
•    Mee-eters
•    Pustels of pukkels
•    Papels
•    Een glanzende huid of T-zone
•    Roodheid
•    Verwijde poriën

PRODUCTEN OM ACNE TE VERZORGEN – HOE KOM JE VAN PUISTJES EN ACNE AF?

Je kunt op verschillende manieren huid met neiging tot acne verzorgen, afhankelijk van het soort acne. Het begint met de juiste huidverzorging.

PRODUCTEN OM ACNE TE VERZORGEN

Acneproducten van SkinCeuticals verminderen de opbouw van dode huidcellen en zorgen er zo voor dat acne-puistjes er beter uitzien en helpen toekomstige puistjes te voorkomen en een heldere huid te bevorderen.

CLEANSER OM HUID MET NEIGING TOT ACNE TE VERZORGEN

Begin met een schone lei: deBlemish + Age Cleanser is een exfoliërende gel met drie zuren (glycolzuur en twee soorten salicylzuur) om de huid voor te bereiden en om de poriën te zuiveren. De Glycolic Renewal Cleanser (met als belangrijkste bestanddeel het exfoliërend glycolzuur) is ook een aanrader.

TONER OM HUID MET NEIGING TOT ACNE TE VERZORGEN

In lijn met het Blemish + Age Defense-serum heeft SkinCeuticals ook een doeltreffende,exfoliërende toner met drie zuren om de poriën intensief te zuiveren. Een toner verfrist de huid zonder deze te ontdoen van oliën. 

EXFOLIANT OM HUID MET NEIGING TOT ACNE TE VERZORGEN

SkinCeutical-bestseller, Retinol 0.3 (vanaf hier kun je opbouwen naar een hogere concentratie, zoals 0.5 en uiteindelijk 1.0) is een nachtcrème met een hoge concentratie aan het actieve bestanddeel retinol om fijne lijntjes, rimpels, een ongelijkmatige teint, verkleuring van de huid, maar ook symptomen van acne zoals mee-eters en pukkeltjes te verminderen. Het vermindert de kans op donkere vlekken na acne (post-inflammatoire hyperpigmentatie) en het heeft eveneens een goed effect op de verbetering van de huidstructuur. Met andere woorden, het is doeltreffend in het vervagen van littekens.

SERUM TEGEN ACNE

Het serum waarmee je je dag begint - elke ochtend - is een antioxidantserum, speciaal ontwikkeld voor de onzuivere huid:Silymarin CF- dit serum beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen, maar voorkomt tegelijkertijd de oxidatie van overtollige talg op de huid. Zo vermindert het de kans op onzuiverheden en zorgt het voor een meer gelijkmatige, egale huidstructuur. Volwassenen kunnen ook onzuiverheden krijgen en speciaal hiervoor heeft SkinCeuticals deBlemish + Age Defense met salicylzuur ontwikkeld. Dit gezichtsserum biedt een krachtige dubbele werking: het gaat het ontstaan van volwassenacne tegen en verbetert de zichtbare tekenen van huidveroudering. Het Phyto Corrective Serum met antiseptische werking is ook een goed middel tegen acne.

CRÈME OM HUID MET NEIGING TOT ACNE TE VERZORGEN

Een bekend fabeltje als het om de behandeling van acne gaat: een vette huid met onzuiverheden zoals puistjes heeft geen moisturizer of crème nodig, want die is zo al vet genoeg. Je kunt de talgproductie alsnog helpen afremmen met de juiste moisturizer en zelfs de uitbraak van nieuwe pukkels tegengaan met het gebruik van het juiste hydraterende product voor jouw huidtype.SkinCeuticals Hydrating B5 is bijvoorbeeld een heerlijk fris, olievrij en hydraterend serum. Een huid met verhoogde talgproductie kan net zo goed vochtarm zijn. Een hydraterend product met hyaluronzuur helpt hierbij.  Terwijl SkinCeuticals’ Daily Moisture speciaal bedoeld is voor een gemengde tot vette huid en poriën helpt verfijnen. Verrijkt met antibacteriële ingrediënten zoals kaneel, kleine pimpernel en gember.

MASKER TEGEN PUISTJES

Het SkinCeuticals Clarifying Clay Maskvan SkinCeuticals is een verademing voor een vette, acnegevoelige huid. Het masker reinigt poriën extra diep en verfijnt de huid bij regelmatig gebruik. Gebruik twee keer per week.

PUISTJES UITKNIJPEN

Het is nooit een goed idee om een puist uit te knijpen. Het kan een ‘trauma’ opleveren voor de huid, wat vervolgens weer leidt tot ontstekingen, infecties en misschien littekens.

PUKKELS UITDROGEN

Dat het goed is om pukkeltjes uit te laten drogen met tandpasta of zonnestralen is helaas een hardnekkig fabel. Het is belangrijk om ook een acnegevoelige huid te beschermen tegen SPF. Kies voor een matterende zonnebescherming, zoals Mineral Radiance UV Defense SPF50. Daarnaast kun je met tandpasta de pukkel wel uitdrogen, maar vaak is die daarna geïrriteerd en rood. Tandpasta kan de huid extreem irriteren.
De meeste formules bevatten bestanddelen zoals alcohol, menthol, zuiveringszout en waterstofperoxide. Die werken inderdaad uitdrogend, maar kunnen je huidbarrière beschadigen. Is je huidbarrière beschadigd dan gaat deze ter compensatie extra talg produceren, wat leidt tot verstopte poriën, puistjes, mee-eters en een vette huid.

HUID MET NEIGING TOT ACNE VERZACHTEN

HetPhyto Corrective Serum van SkinCeuticals is hiervoor geschikt. Dit is namelijk een ontstekingsremmend middel tegen acne dat de geïrriteerde huid direct helpt verzachten. Terwijl aloë vera ook wel wordt aangehaald als plantaardig middel dat de huid helpt verkoelen en verzachten, is deze lichte gel met antiseptische eigenschappen verrijkt met tijm- en komkommerextracten. Voeg daar nog uva ursi bij, een plant waarvan de bladeren rijk zijn aan arbutine met een vergelijkbare chemische samenstelling als hydrochinon (tegen pigmentatie bij restlittekentjes), maar dan zonder de bijwerkingen van huidirritatie. Het helpt om roodheid van puistjes onmiddellijk te verminderen. Knijp een onderhuidse pukkel nooit uit, want dit veroorzaakt zo goed als altijd littekens.

PUISTJES, PUKKELS EN HUID MET NEIGING TOT ACNE VOORKOMEN

Om onzuiverheden te voorkomen, wordt geadviseerd om de volgende ‘triggers’ in de gaten te houden en die zoveel mogelijk te vermijden:
•   Sommige cosmetische producten die te veel olie bevatten en comedogeen zijn, wat betekent dat ze de poriën verstoppen;
•    Bepaalde medicatie, zoals medicijnen met steroïden, lithium (gebruikt voor de behandeling van depressie en bipolaire stoornis) en sommige geneesmiddelen voor de behandeling van epilepsie;
•    Roken en ongezonde voeding, wat in sommige gevallen (doe bijvoorbeeld een voedselintolerantietest) kan leiden tot volwassenacne.

Skin Ceuticals

Your browser isn't supported

You can download a new browser :

Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer