Meld u aan voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief

To be informed about our news, discover
in preview our last novelties
and the last esthetic trends

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

  • Home >
  • Wat is retinol en wat doet het voor uw huid?

Wat is retinol en wat doet het voor uw huid?

Ontdek de wetenschap achter het anti-aging ingrediënt retinol en leer meer over de voordelen ervan voor uw huid.

Retinol, ook wel bekend als vitamine A, is één van de weinige anti-aging ingrediënten waarvan de effectiviteit tegen fijne lijntjes, oneffenheden en (diepe) rimpels klinisch bewezen is. Dit maakt het een populair ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten. Waarom is retinol zo goed voor de huid en waar moet u op letten wanneer u het opneemt in uw huidverzorgingsroutine? In dit artikel behandelen we de meest gestelde vragen over retinol.

Wat is retinol – vitamine A?

- Retinol valt onder de retinoïdenfamilie, een verzamelnaam voor de verschillende vitamine A-varianten. De twee bekendste vormen zijn retinol en tretinoïne (vitamine A-zuur of retinoïdezuur).
- Vitamine A is een vetoplosbare vitamine, net als vitamine D, vitamine E en vitamine K. Dit betekent dat ons lichaam niet in staat is om deze vitamines zelf aan te maken, maar het wel kan opslaan via dierlijke bronnen
- Vitamine A komt voor in vette vis, lever en zuivelproducten. Aan sommige voedingsproducten zoals bak- en braadproducten wordt vitamine A toegevoegd. 

Vitamine A speelt een cruciale rol bij tal van vitale functies in het menselijk lichaam, waaronder: 
- goed functionerend immuunsysteem; 
- gezichtsvermogen; 
- celontwikkeling en –differentiatie; 
- normale ijzerstofwisseling.

Ook onze huid heeft baat bij voldoende inname van vitamine A. De vitamine verbetert de kwaliteit van de huid door het celvernieuwingsproces te boosten en fijne lijntjes, (diepe) rimpels en pigmentvlekken te verminderen.

Tretinoïne, retinol, retinal, vitamine A: wat is het verschil?

Er zijn verschillende vormen van vitamine A, waaronder retinol, retinal en tretinoïne (ook wel retinoïnezuur of vitamine A-zuur genoemd). Tretinoïne is de krachtigste vorm van vitamine A en is alleen verkrijgbaar op voorschrift vanwege zijn sterke werking.

Als vitamine A gebruikt wordt als ingrediënt in gezichtsverzorging, dan mag u ervan uitgaan dat het over retinol gaat. Retinol is een derivaat van vitamine A, dus veel minder krachtig dan retinoïnezuur wat de kans op huidirritatie aanzienlijk vermindert.  

Als retinol op de huid wordt aangebracht, wordt het omgezet in retinaldehyde (ook wel retinal genoemd) en uiteindelijk in retinoïnezuur, dat zijn werking op de huid uitoefent. 

Samengevat: om retinol om te zetten naar retinoïnezuur, zijn twee stappen nodig. Om retinaldehyde om te zetten, is slechts één stap vereist. Hoe minder omzettingen, hoe effectiever de werking.

Waarom is retinol goed voor uw huid?

Naarmate we ouder worden, vertraagt de celvernieuwing en de collageenproductie van de huid. Tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken, rimpels en fijne lijntjes zijn daar de eerste en meest zichtbare gevolgen van. Een retinol serum of retinol crème brengt die vertraagde celvernieuwing terug op gang en tackelt zo de eerste tekenen van huidveroudering.

"Naarmate we ouder worden, vertraagt het natuurlijke celvernieuwingsproces van de huid. Retinol brengt die vertraagde aanmaak van huidcellen terug op gang."

Retinol helpt bij huidveroudering

Retinol staat bekend om zijn opvallende anti-aging effecten in huidverzorging. Met een retinol serum kan u de veroudering van uw huid vertragen en de eerste tekenen van huidveroudering verminderen. SkinCeuticals huidverzorging met retinol werkt als volgt: de actieve vorm van vitamine A hecht zich aan de receptoren van de huidcellen, waardoor deze zich jonger en gezonder gaan gedragen. Retinol kan dus in zekere mate een positief effect hebben op de werking van een huidcel.

Hoogwaardige skincare producten met retinol pakken deze tekenen van huidveroudering aan:

• het vermindert fijne lijntjes en (diepe) rimpels;
•het verbetert de huidstructuur en zichtbaarheid van grove poriën;
• het egaliseert de zichtbaarheid van hyperpigmentatie.

Retinol helpt bij acne

Retinol wordt vaak voorgeschreven als een topische behandeling voor acne en vergrote of verstopte poriën. Het werkt op verschillende manieren om de poriën te verfijnen:

- het verhoogt het natuurlijke exfoliatieproces van de huid.
- het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen.
- het stimuleert de productie van collageen in de huid, wat de poriewanden stevig houdt.

Hoe gebruik ik retinol?

Zoals u weet, is retinol een bewezen krachtig ingrediënt. Het opbouwen van retinoïde-receptoren in de huid is nodig om retinol goed te kunnen verdragen. Deze receptoren zijn van nature aanwezige eiwitten die retinol in staat stellen zijn werk te doen.

Retinol opbouwen in uw skincare routine? Hou dan rekening met de volgende punten:  

- Retinol maakt de huid gevoeliger voor zonlicht. Het is daarom aanbevolen om retinol ‘s avonds te gebruiken
- Om uw huid te laten wennen aan retinol, begint u best met tweemaal per week aanbrengen. Bouw op naar 2, 4, 6 en uiteindelijk 7 avonden. 
- De tolerantie voor retinol verschilt per huidtype. Om te weten of uw huid retinol verdraagt, kunt u het beste langzaam beginnen en zien hoe uw huid reageert. 

Als u retinol gebruikt, is het belangrijk om dagelijks zonnebescherming met een minimale SPF30+ te dragen. Om de voordelen van retinol te vergroten, kunt u het combineren met een antioxidant zoals vitamine C voor een versterkende synergie tussen beide ingrediënten. 

Wat moet ik doen bij purging?

Wanneer actieve ingrediënten zoals vitamine A aan uw huidverzorgingsroutine worden toegevoegd, kan uw huid sterk reageren. Dit staat bekend als purging, een huidreactie die optreedt als gevolg van versnelde celvernieuwing. In deze situatie schakelt uw huid over in een "opruimmodus", waarbij talgophopingen naar het huidoppervlak komen. Een droge of schilferige huid of acne zijn hier mogelijke gevolgen van.

Bijwerkingen van retinol zijn meestal van tijdelijke aard. Het wordt aanbevolen om de huid minstens één volledige cyclus, wat ongeveer 28 dagen duurt, de tijd te geven om te wennen aan de werkzame stoffen. Als er na deze periode geen verbetering merkbaar is, neem dan contact op met uw dermatoloog of een SkinCeuticals-expert voor verdere advies.

"De huid schakelt over in opruimmodus en laat talgophopingen naar boven komen. Dit kan leiden tot een droge of schilferige huid en soms zelfs acne veroorzaken."

Welk product met retinol moet ik kiezen?

Retinol maakt de huid gevoeliger voor zonlicht. Daarom raden we aan om retinol enkel ‘s avonds te gebruiken. SkinCeuticals Retinol 0.3 is een nachtcrème met 0.3% concentratie dat werkt op fijne lijntjes, rimpels, ongelijkmatige teint, verkleuring van de huid en onzuiverheden. Deze crème is geschikt voor mensen die voor het eerst retinol gebruiken en voor normale, vette en gemengde huidtypes.

Is het veilig om retinol te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Vitamine A is een essentieel onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Echter, tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt aangeraden om voorzichtig te zijn met het consumeren van grote hoeveelheden vitamine A.

Skin Ceuticals

Your browser isn't supported

You can download a new browser :

Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer