Meld u aan voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief

To be informed about our news, discover
in preview our last novelties
and the last esthetic trends

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

  • Home >
  • WAT WETEN WE OVER COLLAGEEN IN DE HUID?

WAT WETEN WE OVER COLLAGEEN IN DE HUID?

Collageen houdt de huid soepel, stevig, glad en rimpelvrij, maar het neemt af naarmate je ouder wordt. Lees alles over collageen en welke collageencrèmes en tips helpen.

18_0926_Salicylic_Acid_INTL.jpg

Als we het hebben over huidveroudering, hebben we het in feite over collageen. Of beter gezegd, een gebrek daaraan. Vrijwel elke eigenschap gerelateerd aan een gezond ogende huid, heeft te maken met het collageengehalte: hoe meer van dit eiwit, hoe steviger, voller en frisser onze huid eruitziet. Collageen is zelfs het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Zowat 30 procent van alle eiwitten in pezen, botten en bloedvaten is collageen, naast alle belangrijke weefsels en organen in ons lichaam.

Naarmate we ouder worden - en vooral als we roken, drinken en bij blootstelling aan UV-stralen - daalt onze collageenproductie. Onze collageenvoorraad raakt langzaam op. Dat veroorzaakt rimpels en verlies van volume of volheid. Als je dat wil aanpakken, moet je het collageenverlies op een of ander manier opvangen. In dit artikel lees je alles over collageen in de huid.

WAT IS COLLAGEEN?

Collageen is het belangrijkste structurele eiwit in het menselijk bindweefsel, namelijk onze huid. Het meeste collageen in onze huid wordt aangetroffen in de dermis (de tweede huidlaag die onder de epidermis zit), waar het ook wordt geproduceerd. Huidcellen in de dermis (fibroblasten) synthetiseren het collageen dat de rest van de dermis bij elkaar houdt, waardoor onze huid zijn onderliggende structuur krijgt.
Wat betreft de structuur van dat collageen: het ziet eruit als een soort vlecht of touw. Individuele aminozuren aan elkaar gelinkt om kettingen te vormen die samen dikkere strengen vormen. Die strengen draaien en rollen vervolgens om elkaar heen in drievoudige helices. Met andere woorden, collageen is een enorm en behoorlijk complex molecule.

WAT DOET COLLAGEEN MET JE LICHAAM?

Het is een structureel eiwit en daarom zorgt collageen ervoor dat het lichaam en alle organen hun unieke vorm behouden en weerstand bieden in het geval van een letsel. Het collageen in de huid is niet anders. Zie het als een 'steiger', die alles stevig, glad en soepel houdt. Samen met elastine houdt collageen de huid sterk en elastisch. De huid wordt ook veerkrachtiger en kan na een stootje terug zijn oorspronkelijke vorm aannemen. Als de collageen 'steigers' die de huid vasthouden na verloop van tijd afbreken, wordt het huidoppervlak oneffen en begint deze te verslappen. Dit komt tot uiting in de vorm van fijne lijntjes, rimpels, droogheid en verslapping.

WANNEER NEEMT DE COLLAGEENPRODUCTIE AF?

Wanneer we jong zijn, produceert ons lichaam van nature voldoende collageen, waardoor ons gezicht er glad en gezond uitziet. Naarmate we ouder worden, neemt de collageenproductie aanzienlijk af. Na de leeftijd van 25 jaar verliezen we collageen met de snelheid van één procent per jaar. Na de leeftijd van 40 jaar versnelt die afname. Blootstelling aan de zon en andere levensstijlfactoren, zoals een suikerrijk dieet, kunnen collageen nog sneller doen afbreken.

In alle eerlijkheid: het herstellen van verloren collageen zal niet van de ene op de andere dag geklaard zijn. Je kunt wel belangrijke bestanddelen opnemen in je huidverzorgingsroutine en dieet, waardoor je het collageen in je huid weer helpt op te bouwen.

IN WELK ETEN ZIT COLLAGEEN?

Je kunt collageensupplementen innemen. Er zijn steeds meer onderzoeken die bevestigen dat die werken, maar er is nog geen sluitend bewijs. Je kunt ook op een natuurlijke wijze je collageen opbouwen door niet te roken en te drinken, en door gezond te eten. Dit zijn voedingssoorten die collageenproductie stimuleren:

- Vis (met vel);
- Rode paprika;
- Tomaat;
- Bouillon;
- Bessen;
- Citrusvruchten;
- Eieren;
- Donkere bladgroenten;
- Kip en biefstuk;
- Oesters;
- Peulvruchten.

DE BESTE COLLAGEENRIJKE PRODUCTEN

Er zijn heel wat collageenrijke producten op de markt, onder te verdelen in twee categorieën:

•    Vochtinbrengende crèmes die zich op collageen richten (voor zover mogelijk);
•    Supplementen die je oraal inneemt.

Deze producten zouden helpen het collageen aan te vullen, waardoor een huid met fijne lijntjes en rimpels meer gehydrateerd en elastischer wordt. Toch is het moeilijk voor crèmes met puur collageen om echt door te dringen in de huid, waar ze een verschil kunnen maken. 
Die gevlochten ketting moleculen, waar collageen uit bestaat, is simpelweg te groot om je epidermis te penetreren. En het is nog moeilijker om de dermis te penetreren, waar pas echt een verschil kan gemaakt worden. Het is niet schadelijk, hydrateert de huid en voelt aangenaam aan, maar collageencrèmes op zich doen niet veel voor de huid. 
Om het probleem van de grote molecules te omzeilen, bevatten de meeste lotions, drankjes en pillen met als hoofdbestanddeel collageen eigenlijk gehydrolyseerd collageen of collageenpeptiden. 
Gehydrolyseerd collageen is collageen afgebroken tot kleinere ketens van aminozuren, peptiden genaamd. Die zouden door de huidcellen van de buitenste huidbarrière raken en de dermis bereiken, waar ze de bouwstenen zijn voor fibroblasten om nieuw collageen aan te maken. 

Dat vind je bijvoorbeeld in SkinCeuticals A.G.E. Eye Complex, een anti-rimpelcrème die de zichtbaarheid van kraaienpootjes, donkere kringen en gezwollen ogen vermindert met behulp van peptiden en flavanoïden. Maar als je collageenverlies echt wil minimaliseren, dan is de meest effectieve optie: zonnebrandmiddel. Dat is de beste manier om te voorkomen dat collageen in de eerste plaats afbreekt. Daarnaast kan retinol en dus retinolcrème helpen. Volgens onderzoek helpt retinol het best om collageen op te bouwen.

WAT ZIJN DE BESTANDDELEN DIE DE COLLAGEENPRODUCTIE STIMULEREN?

Dat is een goede vraag, want in plaats van gewone collageencrèmes, kun je ook smeren met bestanddelen die collageen ondersteunen. Retinol hebben we hiervoor al even aangestipt. Daarnaast is vitamine C een antioxidant die ook wordt gevierd vanwege diens collageen ondersteunende eigenschappen. Het lichaam gebruikt namelijk vitamine C bij elke stap van het natuurlijke collageenopbouwproces.
Sterker nog, een belangrijke reden waarom we op natuurlijke wijze stoppen met het produceren van zoveel collageen, is dat ons vermogen om voldoende vitamine C aan te maken vermindert. De inname van actieve vitaminen kan het lichaam die extra dosis geven die het nodig heeft voor een goed werkende collageenproductie. Een alom geliefd vitamine C-formule is SkinCeuticals C E Ferulic. Dit bekroonde serum is verrijkt met 15% vitamine C, 1% vitamine E en 0,5% ferulinezuur.

Skin Ceuticals

Your browser isn't supported

You can download a new browser :

Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer