Meld u aan voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief

To be informed about our news, discover
in preview our last novelties
and the last esthetic trends

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

Pigmentvlekken: hoe ontstaan ze en wat te doen?

Veel mensen hebben last van vlekken op de huid. De oorzaak van de vlekjes kan erg verschillen: van genetische factoren of blootstelling aan de zon tot een huidaandoening, infectie of het gebruik van medicatie. Hoewel vlekjes in het gezicht doorgaans weinig kwaad kunnen, is het wel belangrijk om ze te kunnen herkennen en op te volgen.

Wat zijn gezichtsvlekken?

Vlekjes in het gezicht ontstaan door een ophoping van melanine in specifieke delen van de huid. Deze huidoneffenheden kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Dit zijn de meest voorkomende: blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, leeftijd, acne, allergische reacties, huidaandoeningen en het gebruik van bepaalde medicatie.

Hoewel deze vlekjes overal op het lichaam kunnen verschijnen, komen ze meestal voor in het gezicht. Dit komt doordat het gezicht vaker wordt blootgesteld aan omgevingsfactoren die hyperpigmentatie teweegbrengen. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht, vervuiling en verschillende weersomstandigheden. Vanuit esthetisch oogpunt zijn de meeste mensen deze vlekjes liever kwijt dan rijk.

Vlekken in het gezicht veroorzaken over het algemeen geen gezondheidsproblemen, maar worden door veel mensen wel als onaantrekkelijk gezien. Heeft u ergens een plekje op uw huid opgemerkt dat er anders uitziet dan normaal? Maak zo snel mogelijk een afspraak met uw dermatoloog.

Soorten vlekken in het gezicht

In het gezicht kunnen verschillende soorten vlekjes voorkomen, elk met hun eigen specifieke oorzaken en kenmerken. Om vlekjes op uw huid op de juiste manier te behandelen, moet u ze natuurlijk eerst leren herkennen. Hieronder vind u de meest voorkomende vormen van huidvlekken op een rijtje.

Donkere vlekken in het gezicht

De meest gekende huidvlekjes zijn de donkere vlekken, waaronder sproetjes, moeder- of geboortevlekken. Dit type verschilt soms in kleur - van lichtbruin tot zwart - en in teint - van egaal tot donkere/lichtere delen. Ook in vorm, grootte en textuur lopen ze erg uiteen. Donkere vlekken in het gezicht kunnen overal in het gezicht voorkomen, maar verschijnen gewoonlijk op het voorhoofd, de wangen, de neus, de bovenlip en rond de ogen.

Als u een erfelijke aanleg hebt voor pigmentatie, dan gaat het in de meeste gevallen over (zomer)sproeten en/of lentigines (ouderdomsvlekken). Een totaal andere oorzaak voor donkere vlekken is het gebruik van bepaalde medicijnen, hormonale schommelingen of de gevolgen van acne. Merkt u dat een vlekje veranderd is van grootte, kleur of textuur? Raadpleeg uw dermatoloog om melanoom (een vorm van huidkanker) tijdig op te sporen.

Zonnevlekken

Zonnevlekken - ofwel ouderdomsvlekken - zijn bruine, platte vlekjes die voorkomen op de aan de zon blootgestelde delen van de huid, zoals het gezicht, de handen en de onderarmen.

Wanneer u huid te lang en te vaak wordt blootgesteld aan de zon, kan dit de melanocyten(pigment-producerende cellen) in de huid beschadigen. De productie van melanine in de huid raakt in disbalans, wat zonnevlekken of lentigo solaris veroorzaakt.

Behalve blootstelling aan de zon zijn er nog andere factoren die zonnevlekken in de hand kunnen werken. Enkele voorbeelden zijn natuurlijke huidveroudering, erfelijkheid en kunstmatige UV-straling zoals zonnebanken.

Witte vlekken in het gezicht

Er bestaan ook witte pigmentvlekken, die variëren in type op basis van hun oorsprong en eigenschappen:

●    Pityriasis versicolor is de meest voorkomende vorm van witte vlekken en wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie.Indien deze aandoening niet tijdig opgespoord en behandeld wordt, kan ze zich uitbreiden over het hele lichaam.
●     Vitiligo is een auto-immuunziekte waarbij witte vlekken verschijnen op de knieën, ellebogen, voeten, gezicht en handen.
●     Hypomelanose zijn witte vlekken die ontstaan als gevolg van blootstelling aan de zon.
●     Atopische dermatitis leidt tot pityriasis alba, gekenmerkt door een droge huid, schilfering en witte vlekken in het gezicht.
 
Witte vlekken zijn vaak erfelijk, maar ook het gebruik van medicijnen, zoals corticosteroïden, spelen soms een rol bij het ontstaan van deze huidaandoening. Verder kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot huidziekten zoals hyperthyreoïdie of psoriasis. In deze gevallen is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een professionele diagnose, zodat u precies weet wat er aan de hand is en hoe u het probleem kan oplossen.

Rode vlekken in het gezicht

Een vierde vorm van pigmentatie zijn de rode vlekken. Deze vlekjes worden in veel gevallen veroorzaakt door dermatitis. Een allergische reactie kan eveneens rode vlekken in het gezicht veroorzaken. Vaak gaat de allergie gepaard met een branderig gevoel, bijvoorbeeld door bepaalde voedsel of door contact met prikkelende planten zoals brandnetels. Ook bepaalde cosmetica, parfums of crèmes kunnen een soortgelijke reactie beïnvloeden.

Veel mensen hebben ook last van contactallergie bij het dragen van kettingen of armbanden. Nikkelallergie is een van de meest voorkomende vormen van contactallergie. Wanneer u last hebt van acne kunnen bepaalde bacteriën de overhand krijgen, waardoor de huid haar egale teint verliest en roodheid vertoont.

Een andere vaak voorkomende bron van rode vlekken is rosacea, die in opstoken komt. Triggers variëren van een overactief immuunsysteem tot erfelijke en omgevingsfactoren.

Een gevoelige huid die sterk reageert op externe factoren, verzorgt u best met aangepaste producten die kalmeren, hydrateren en de teint egaliseren. Kies dus voor hoogwaardige producten om uw huid de verzorging te geven die ze nodig heeft.

Invloed van hormonen op pigmentvlekken

Ook onder de invloed van hormonen kunnen pigmentvlekken flink de kop opsteken. Deze vlekken - ook wel hormonale pigmentvlekken genoemd - doen zich voor bij vrouwen, voornamelijk tijdens de zwangerschap, de menopauze of bij het gebruik van anticonceptie.

Melasma manifesteert zich actief als een vorm van hyperpigmentatie in het gezicht en kan soms ook op andere door de zon blootgestelde delen van het lichaam voorkomen. Melasma komt vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur. Gebruik elke dag zonnebrandcrème om schadelijke effecten van UV-straling, zoals melasma, te voorkomen. Melasma herkent u aan de donkere kleur, en onregelmatige vorm en grootte.

Hoe verminder ik pigmentvlekken in mijn gezicht?

Bent u klaar met pigmentvlekken in uw gezicht? Bij SkinCeuticals snappen we dat hyperpigmentatie een zorg kan zijn. Om aan uw noden tegemoet te komen, ontwikkelden we producten om pigmentvlekken te verminderen én te voorkomen dat ze terugkomen. Ontdek jouw perfecte huidverzorgingsroutine en zeg voorgoed vaarwel tegen pigmentvlekken!

Reinigen

Een goede huidverzorging begint met een kwalitatieve gezichtsreiniger. Het reinigt uwhuid van alle onzuiverheden, make-up en andere vervuilingsdeeltjes die zich door de dag op uw huid ophopen. Om verstopte poriën te voorkomen en acne en andere huidproblemen te vermijden, is het van belang om je huid elke ochtend en avond te reinigen.
 
Een cleanser heeft meer functies dan alleen het reinigen van uw huid; het bereidt uw huid ook voor op de volgende stappen in uw verzorgingsroutine. Door uw huid te ontdoen van onzuiverheden en met een ‘schone lei’ te beginnen, kunnen andere huidverzorgingsproducten beter en dieper in de huid werken.
 
Kies een gezichtsreiniger die aansluit bij jouw huidtype. Heeft u een droge huid, dan is een milde, hydraterende cleanser wellicht iets voor jou. Bij een vette huid kiest u beter voor een reiniger die overtollig talg verwijdert en de talgproductie terug in balans brengt.

Wapen uw huid tegen vrije radicalen en oxidatieve schade met de antioxidantrijke serums van SkinCeuticals. Het Phloretin CF Antioxidant Serum, verrijkt met pure vitamine C, biedt geavanceerde bescherming tegen huidveroudering door omgevingsfactoren. Het bestrijdt vrije radicalen en helpt bij het verminderen van onzuiverheden, fijne lijntjes en een oneffen huidteint. Met een krachtige mix van floretine, vitamine C en ferulinezuur biedt dit serum de perfecte oplossing voor het verminderen van pigmentvlekken in het gezicht. Het serum is geschikt voor alle huidtypes.

Zo gebruikt u het serum op de juiste manier: breng 2 à 3 druppels aan in uw handpalm en verwarm ze met uw vingers. Masseer het serum vervolgens met lichte druk in op uw gezicht, hals en decolleté om de bloedsomloop te stimuleren.

Last van donkere pigmentvlekken op uw huid? Probeer dan het Discoloration Defense Serum van SkinCeuticals. Dit serum is bijzonder effectief in het verminderen van donkere hyperpigmentatie en vlekken, veroorzaakt door huidimperfecties. Het is geschikt voor alle huidtypes. Breng het met uw vingertoppen aan op de getroffen delen van de huid en wacht tot het volledig is ingetrokken voordat u een volgende product aanbrengt.

Hydratatie

Onze huid wordt elke dag opnieuw blootgesteld aan allerleifactoren van buitenaf. Denk aan UV-stralen, luchtvervuiling en veranderende weersomstandigheden. Uw huid hydrateren helpt om ze te wapenen tegen al deze schadleijke factoren. Het helpt uw huid om haar beschermende barrière te behouden en werkt preventief tegen vroegtijdige veroudering, rimpels en expressielijntjes.

Ga voor een dagcrème die specifiek is ontworpen voor jouw huidtype. Op die manier zorgt u dat de vochtbalans in uw huid op peil blijft en uw huid optimaal wordt gevoed. Ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine en vitamine B5 zijn top keuzes omdat ze diepgaand hydrateren en uw huid zacht en gezond houden.

Zo gebruikt u het serum op de juiste manier: verdeel de crème met uw vingertoppen over de aangetaste gebieden en wacht tot het volledig is ingetrokken in de huid voordat u verder gaat met de rest van uw routine.

Uw huid beschermen tegen de zon is de laatste - maar zeer belangrijke - stap in elke skincare routine, zéker als u pigmentvlekken wilt voorkomen. Zo helpt zonnebrandcrème fotoveroudering tegen te gaan, waardoor fijne lijntjes en onzuiverheden minder kans hebben om zich te manifesteren. U insmeren met zonnebrandcrème is niet alleen belangrijk in de zomer, maar het hele jaar door. UV-stralen zijn namelijk het hele jaar door aanwezig, en kunnen zelfs door wolken heen binnendringen.

De Advance Brightening UV Defense Sunscreen SPF 50 is de perfecte zonnebrandbescherming, ongeacht uw huidtype - vette, normale, gemengde of droge huid. Het combineert effectieve zonnefilters met ingrediënten die oneffenheden in het gezicht corrigeren, terwijl het tegelijkertijd de schadelijke UVA/UVB-stralen tegenhoudt. Met tranexaminezuur, niacinamide en breedspectrum UV-filters, zorgt dit product voor een algehele werking en een egale teint, waardoor u geniet van een stralende en gelijkmatige teint.

De Advance Brightening UV Defense Sunscreen SPF 50 is ideaal om uw huid te beschermen tegen UV, ongeacht uw huidtype (vette, normale, gemengde of droge huid).

Hoe kan ik huidvlekken voorkomen?

Met de bovenvermelde informatie in het achterhoofd, zijn er enkele tips die u kunt toepassen om het ontstaan van pigmentvlekken te vermijden of om zorg te dragen voor een huid met hyperpigmentatie. Hier zijn de belangrijkste:

●   Gebruik altijd zonnebrandcrème wanneer u naar buiten gaat. Sommige zonbeschermingsproducten doen meer dan alleen UV-straling blokkeren; ze helpen ook bij het verminderen van bestaande hyperpigmentatie, waardoor puistjes minder zichtbaar worden.
 
●     Gebruik producten die specifiek bedoeld zijn voor het tegengaan van pigmentvlekken. Actieve ingrediënten als antioxidanten, vitamine C en glycolzuur kunnen wonderen verrichten voor uw huid. Ze versnellen de celvernieuwing en geven uw huid een stralende gloed, waardoor puistjes zich minder manifesteren in het gezicht.
 
●     Beperk de tijd die u in de zon doorbrengt. UVA-stralen zijn een van de belangrijkste oorzaken van puistjes. Beperk dus de tijd die u in de zon doorbrengt en bescherm uw huid met zonnebrandcrème als u naar buiten gaat.


●     Hydrateer je huid en de rest van je lichaam dagelijks met kwalitatieve serums en crèmes.
 
●     Drink elke dag genoeg water om je huid gehydrateerd te houden en tekenen van huidveroudering te voorkomen. Een goed gehydrateerde huid helpt ook bij het verminderen van puistjes en geeft je een gezonde uitstraling.
 
Volg onze adviezen en gebruik dit specifieke productduo gericht op de gecombineerde en verkleurde huid. Je zult al snel merken dat puistjes afnemen en sommigen zelfs volledig verdwijnen.
 

Skin Ceuticals

Your browser isn't supported

You can download a new browser :

Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer