Meld u aan voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief

To be informed about our news, discover
in preview our last novelties
and the last esthetic trends

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

  • Home >
  • Intens gepulseerd licht

Intens gepulseerd licht

INTENS GEPULSEERD LICHT: HUIDVERJONGINGSBEHANDELING OM DIVERSE HUIDPROBLEMEN TE VERBETEREN

Intens gepulseerd licht (IPL) is een non-invasieve lasertherapie die de diepere lagen van de huid behandeld met gepulseerd licht om zo fijne lijntjes en rimpels, vasculaire letsels, roodheid, gebroken haarvaatjes en zonnevlekken te verminderen. De intensiteit en de golflengte van het licht, wordt aangepast aan uw huidtype, behoeften en gewenste resultaten. 

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is een intens gepulseerd licht (ipl)?

De productie van collageen neemt rond uw dertigste geleidelijk af, ook het celvernieuwingsproces wordt trager, waardoor de huid moeilijker herstelt van wondjes en ontstekingen. Op lange termijn uit dat zich in bruine vlekjes en verkleuringen, zichtbare haarvaatjes, ongelijkmatige huidteint, fijne lijntjes en rimpels. Behandelingen met intens gepulseerd licht bieden een antwoord op deze problemen.  

Een intens gepulseerd licht, ook wel gekend als photo facial of photo rejuvenation, is een non-ablatieve behandeling die met een IPL-apparaat intense lichtbundels afgeeft op de getargette zone, zonder de omringende huid te beschadigen. Het licht wordt aangetrokken en geabsorbeerd door melanine (huidpigment) en hemoglobine (rode bloedcellen in de bloedvaten). De intensiteit van het licht vernietigt daardoor ongewenste pigmenten in de huid, die door het lichaam worden geabsorbeerd of naar het huidoppervlak worden gebracht, en zo worden afgebroken.

Intens gepulseerd licht is ideaal voor het aanpakken van fijne lijntjes en rimpels, donkere vlekken, zichtbare haarvaten en roodheid. Hoewel na één sessie al resultaat zichtbaar is, wordt aanbevolen om een kuur van 3-5 behandelingen te volgen. Intens gepulseerd licht is een non-ablatieve behandeling met een korte hersteltijd en daarom één keer per maand herhaal kan worden, afhankelijk van het advies van uw dermatoloog, esthetische arts.

Voor wie is intens gepulseerd licht bedoeld?

Intensieve gepulseerde lichtbehandelingen zijn ideaal voor mensen met een lichte tot gemiddelde huidtint die op zoek zijn naar het verbeteren van hun fijne lijntjes en rimpels, huidverkleuring, huidskleur, zonbeschadiging, vasculaire letsels of ontstekingen. Door de aantal golflengtes tijdens de IPL-behandeling aan te passen aan de noden van de huid, is deze behandeling geschikt voor verschillende huidtinten. Bij lichtere huidtypen met sproeten, moedervlekken en andere pigmentvlekjes levert de behandeling de grootste verbetering op.

Donkere huidtypen zijn vatbaarder voor blaarvorming en post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH), vooral omdat tijdens de behandeling gewerkt wordt op de melanine van de huid. Een ervaren huidexpert weet hoe hij een donker huidtype met succes kan behandelen. Toch worden aanvullende behandelingen meestal aangeraden omdat de intensiteit en golflengte verminderd wordt om pigmentreactie te vermijden. Met laserbehandelingen zoals de Q-Switched of YAG-laser kunnen echter betere resultaten bereikt worden.

Bovendien zijn er bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, die risico’s met zich meebrengen. Bespreek met uw dermatoloog of esthetische arts voordat u de behandeling krijgt voor meer informatie over wat u kunt verwachten voor uw individuele behandelplan. Indien u medicijnen gebruikt, zoals Roaccutane, moet u extra voorzichtig zijn, vanwege de extra gevoeligheid voor uv-stralen. In bovenstaande gevallen dient u de IPL-behandeling uit te stellen tot minstens 6 maanden na voltooiing van uw medicatiekuur. Ook zwangere vrouwen vermijden beter IPL-behandelingen uit voorzorg.

Hoe werkt een intens gepulseerd lichtbehandeling (ipl)?

Het is belangrijk om te weten dat een IPL-behandeling verschilt met een laser resurfacing behandeling. Beide behandelingen werken op een gelijkaardige manier, namelijk door een hoge intensiteit aan lichtenergie af te leveren op huidcellen. Het grote verschil is dat lasers slechts met één golflengte werken, en IPL meer verspreid lichtenergie afgeeft. IPL is bovendien een niet-ablatieve behandeling, wat betekent dat ze minders schade veroorzaakt aan de huid.

De intensiteit en frequentie van de lichtenergie tijdens de behandeling is afhankelijk van uw huidtype, behoeften en gewenste resultaten. De lichtgolven worden ‘gefilterd’ om ofwel roodheid (hemoglobine) ofwel donkere vlekken (melanine) aan te pakken. Pigmentcellen in de getargette huid absorberen de lichtenergie, die wordt omgezet in warmte, waardoor bloedvaatjes selectief vernietigd worden en het ongewenste pigment wordt afgebroken. Deze bloedvaten en pigmentcellen worden opgenomen door het lymfesysteem en vervolgens afgevoerd.

Deze manier van werken blijkt bijzonder effectief te werken tegen ouderdomsvlekken, vasculaire letsels, zoals spataders, en zelfs sommige moedervlekken. Bovendien kan intens gepulseerd licht soelaas bieden voor patiënten met rosacea en andere ontstekingsziekten. De behandeling is zeer doeltreffend voor het verbeteren van de algehele huidteint.

Wat zal ik ervaren tijdens een intens gepulseerde lichtbehandeling?

Intensieve pulserende lichtbehandelingen zijn niet geheel pijnloos, al verschilt de mate van ongemak van persoon tot persoon. In de meeste gevallen wordt voor de behandeling plaatselijk een verdovende crème aangebracht om ongemakken te beperken. Sommige mensen vergelijken het gevoel met het knappen van een elastiekje op de huid.

Tijdens de behandeling dragen zowel u als uw dermatoloog of esthetische arts een veiligheidsbril. Na het reinigen van de huid brengt de expert een dun gellaagje aan (om de huid af te koelen) en plaatst vervolgens het glas van het apparaat op de huid. Het apparaat pulseert lichtflitsen, die aangehouden worden tot het gewenste resultaat wordt bereikt. De duur en intensiteit van de behandeling hangt af van de ernst en omvang van de beschadigde huid. Na afloop wordt de gel verwijderd en wordt een koud kompres op de huid aangebracht. Het is belangrijk om na de behandeling een hydraterende crème aan te brengen en uw huid dagelijks in te smeren met verschillende zonnecrèmebescherming.

Onmiddellijk na de behandeling kan u mogelijks lichte roodheid of zwelling ervaren, te vergelijken met een licht verbranding door de zon. Hoe rood uw huid zal zijn, hangt af van de type behandeling en de gevoeligheid van uw huid. Bij de behandeling van sproeten of zonnevlekken bestaat de kans dat de huid rondom het behandelde gebied uitdroogt of afschilfert. De meeste bijwerkingen verdwijnen binnen de 3 – 7 dagen. Bij intensievere behandelingen duurt de hersteltijd soms iets langer. Thuisverzorgingsproducten zoals Metacell Renewal B3 werken aanvullend op deze behandeling. Deze peeling kan dagelijks gebruikt worden om de vochtbarrière van de huid te versterken.

Wanneer is de beste tijd om een intens gepulseerde lichtbehandeling te krijgen?

U kan een intens gepulseerde lichtbehandeling doorheen het hele jaar laten uitvoeren. Zonder de juiste bescherming tegen de zon, zullen de resultaten veeleer beperkt en van korte duur zijn. Bij roodheid na de behandeling, wordt aangeraden om dagelijks en zorgvuldig verschillende zonnecrèmebescherming aan te brengen. Wees extra voorzichtig tijdens de zomer of tijdens periodes waar u vaak wordt blootgesteld aan uv-stralen. Draag eventueel kleding die bescherming biedt tegen de zon.

Waar kan ik terecht voor een intens gepulseerde lichtbehandeling?

Hoewel de intensiteit en golflengte van intens gepulseerd licht gemakkelijk te controleren zijn, is deze behandeling niet geheel zonder risico’s. Deze behandeling dient daarom te worden uitgevoerd door een ervaren dermatoloog of esthetische arts. Zo zijn hypopigmentatie (verlies van huidteint) of hyperpigmentatie (het donkerder worden van de huid) mogelijke risico’s indien de correcte richtlijnen niet worden opgevolgd bij het instellen van het apparaat.

De kosten van een IPL-behandeling verschillen, afhankelijk van de aantal sessies, het te behandelen gebied en het gebruikte apparaat. Sommige apparaten zijn ontworpen om zich te concentreren op specifieke huidproblemen en zijn minder doeltreffend voor andere problemen. Raadpleeg uw dermatoloog of esthetische arts om te bepalen welke behandeling en welk apparaat geschikt zijn voor uw huid.

Vind een dermatoloog of esthetische arts in uw buurt.

Moet ik een huidverzorging voor thuis integreren voor na de behandeling?

Na de behandeling wordt aanbevolen uw at home routine aan te passen en goed op te volgen. Raadpleeg uw medische huidexpert voor persoonlijk advies.

Skin Ceuticals

Your browser isn't supported

You can download a new browser :

Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer